Övervakningskameror – Köpguide

Guide för köp av övervakningskameror

1. Det viktigaste med övervakningskameror:

När du ska köpa övervakningskameror finns det mycket att tänka på. Men det viktigaste är placering av produkten så att du får ut maximalt av din produkt. För att välja placeringen av din övervakningskamera måste du först bestämma vad syftet är. Är övervakningskamerans mål att upptäcka rörelse på en tomt eller fastighet. Eller är målet att identifiera en person. Om målet är att identifiera en person rekommenderar vi sällan att kamerorna monteras högre upp än 2,5 meter. Är syftet å anda sidan att upptäcka rörelse på en area kan du med fördel placera kamerorna högt uppe 5-10 meter upp är inget problem. Det gör att varje övervakningskamera kan täcka ett större område. Se bild nedan för mer information. A illustrerar funktionen av att fånga ett ansikte medans B illustrerar funktionen av att fånga rörelse.

 

Kameraövervakning

Placering av en övervakningskameror

2. Vad säger lagen om kameraövervakning?

För att hitta mer information om kameraövervakning besök: http://www.lansstyrelsen.se/ . De är den myndighet i Sverige som har ansvar för att tillsyn för lagen. Lagen stiftas som vanligt Sveriges riksdag och upprätthålls av datainspektion. Men det är länsstyrelsens som bevilja tillstånd, när det krävs tillstånd.’

Vill du ha hjälp att tolka lagen? Ring oss nu på 031-788 58 88. Vi svara gärna på frågor!

Lagen om allmän kameraövervakning(1998:150) som fanns tidigare har ersatts av Kameraövervakningslag (2013:460).

LÄS MER OM LAGEN

Det är länsstyrelsen som har tillsyn för att lagen följs men de tar också emot ansökningar och anmälningar.

Sammanfattningsvis påvisar lagen:

Kameralagstiftningen tillåter inte företag eller privatpersoner att filma en plats dit allmänheten har tillträde till utan tillstånd. Tillståndet ansöks om hos Länsstyrelsen i respektive län.

Dock finns det ett par undantag från tillståndet och det gäller inom bl.a. branscherna: butik, post och bank.

Privatpersoner får filma sin egen tomt och tillhörigheter obegränsat såvida kamerans position inte är riktad mot en plats dit allmänheten har tillträde.

SÖK TILLSTÅND HÄR

Är området helt stängt för allmänheten? T.ex. en låsbar dörr, inhägnat område eller en plats dit allmänheten inte skall ha tillträde till, har vederbörande rätt att filma obegränsat.

3. Vill du lära dig mer om hur vår övervakningskamera fungerar?

Besök i så fall vårt FAQ där du kan se video och få grundläggande hjälp. FAQ

Umbo Smartdome – Världens smartaste övervakningskamera

Kolla gärna på vår video hur lätt den är att koppla in: https://www.youtube.com/watch?v=m9mrPcsIv0w&t=63s

 

4. Nedan följen en bra guide på frågor som du kan ställa dig innan köpet:

A. Definiera “affärsnyttan” med ert system:

Vad har ni för syfte? Kommer det hjälpa er att blir mer effektiva, minska svinn eller förebygga brott? Försök att definiera ert behov. Eller har ni mer mjuka värden som motiv? Vill ni öka tryggheten för de anställda genom att skapa en säkrare arbetsmiljö?

B. Hur vill ni kunna ta del av materialet?

Vill ni enbart kunna se bilderna på en TV? Eller vill ni spela in? Hur länge önskar ni att materialet sparas? Vill ni kunna se bilderna från distans (Dator/SmartPhone/Surfplatta)?

Kom åt dina övervakningskameror – Var och när som helst.

C. IP- eller analoga kameror:

IP-kameror är det som gäller idag. Att ens överväga analoga är ett misstag då ett av polisen krav är att man kan identifiera en person för att kunna styrka brott.   

D. Mörker:

Vill ni kunna se i mörker? I första hand rekommenderar vi alltid att ni sätter upp extern armaturer/lampor. Detta förbättrar kamerans upptagningskvalitet – speciellt på natten. Är detta inte möjligt, har vissa kameror inbyggd (eller extern) IR-belysning som hjälper er att kunna se. Då blir bilderna svartvita och det krävs ingen extern belysning.

E. Osynlig övervakning eller avskräckande övervakning:

Önskar ni genomföra ett spionprojekt och vill att kamerorna skall vara osynliga? Eller önskar ni skrämma bort obehöriga genom att överdimensionera kamerornas storlek? Alla har vi olika synvinklar på hur vi anser att ett problem skall lösas. Vilken är er?

F. Inne/Ute/Vandalsäkert:

Skall kamerorna placeras inomhus krävs inget speciellt skydd, såvida det inte finns en risk att utrustningen vandaliseras. Skall kamerorna placeras utomhus krävs det att produkten och kopplingspunkten är gjord på ett sådant sätt att vårt väder inte påverkar kamerans funktion. Ni ska vid utomhusbruk välja en kamera som är värdesäker. Det finns olika klassificeringsgrader. Vi hjälper er gärna att hitta en kamera som passar i just er miljö.

Stäng

Användarvillkor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.